Apple tarafından her sene düzenlenen geliştirici konferansı WWDC bu sene 8 Haziran tarihinde gerçekleşti. Geçtiğimiz senelerin aksine bu sene ki canlı yayın hiçbir takılma olmadan web üzerinde rahatlıkla izlenebildi.
Konferans 3 ana başlık altında kurgulanmıştı: Mac OS, iOS ve de watchOS.
İlk olarak Mac OS ile ilgili yenilikler aktarıldıktan sonra iOS sunumu ile konferans devam etti.
Şüphesiz ki iOS yenilikleri konferansın en ilgi çekici noktası.
iOS için verilen istatistiklerden belki de en çarpıcı olanı, kullanıcıların işletim sistemlerini iOS8’e yükseltme oranı oranı %83 iken Android5 %12’de kalmış olmasıydı.
iOS8 tarafından desteklenen tüm cihazlar iOS9 için de desteklenecek. iOS9 bugün itibariyle ilk beta sürümüyle gelişticilerin kullanımına açılıyor. Ancak bu sene Apple tarafından bir sürpriz var. Temmuz ayında yayınlanacak Beta’yı isteyen kullanıcılar cihazlarına yükleyebilecekler.
iOS 9 Yenilikleri
Siri
- Siri’de bir takım iyileştirmeler yapıldı. Google Now’a artık tam anlamıyla bir takip diyebiliriz. Artık proaktif bir Siri var. Farklı zamanlarına veya konuma göre alışkanlıkları öğrenen, önerilerde bulunan bir sanal asistana dönüşüyor. Örnek vermek gerekirse, trafik durumunu gözeterek randevunuz için ne zaman evden çıkmanız gerekitğini hatırlatıyor veya iOS cihazınıza kulaklık bağladığınızda otomatik olarak şarkı çalmaya başlıyor.
- Numarasını bilmediğiniz bir kişi ararsa, Siri e-posta’lar üzerinden bir tarama yaparak tahminleme yapabilecek.
- Siri Api’si ile uygulamalar içerisinde de arama yapılabilecek, sonuçlara uygulama için linkler sayesinde direkt ulaşılabilecek. Tabi bunun için uygulama geliştiricisinin arama sonuçları için uygulamasını optimize etmesi gerekiyor.
Haritalar
- Beklendiği gibi Haritalar’a toplu ulaşım entegrasyonu sağlanıyor. Tabiki bu durum ülkemiz için geçerli değil! Apple, haritalar uygulamasının haftada 5 milyar sorgu aldığı da verilen detaylar arasındaydı.
ApplePay
- Apple Pay önümüzdeki ay itibariyle Birleşik Krallık ülkelerine de açılıyor.
- Londa’nın toplu ulaşamına bile ApplePay geleceği duyuruldu. Konya’da da temassız kart geçiyor. TR için bir pilot şehir seçilebilir mi acaba? 🙂
- Square, küçük işletmelerin Apple Pay kabul etmesini sağlayacak yeni bir okuyucu tanıtacak ve ekosistem daha da genişeletilebilecek.
Passbook (Wallet)
- Passbook’un ismi wallet olarak değişti. Ve sadakat kartları ile farklı bir boyuta taşınacak gibi duruyor.
Notlar
- iOS9 ile birlikte Not uygulaması da gelişmiş bir hal alıyor. Evernote, OneNote gibi rakiplerde yıllardır bulunan başlık ekleme,resim çizme/ekleme gibi özellikler iOS ile birlikte gömülü gelen Notlar uygulamasına eklenmiş.
Haberler
- Hakkında hiçbir sızıntı olmadığından dolayı oldukça şaşkınlıkla karşılanan yeni bir uygulama daha bizlerle; News. Bu uygulama ile birlikte pek çok dergi ve haber kaynağı tek platformdan oldukça görsel bir şekilde takip edilebilecek. Flipboard ve hatta Feedly’e büyük darbe vuracak gibi gözüküyor.
Tahmin edileceği üzere ilk aşamada desteklenecek ülkeler arasında Türkiye bulunmuyor. Bu ülkeler: ABD, Birleşik Krallık ülkeleri ve Avustralya.
iPad
- iPad için iOS9’da rekabete uyum sağlanmış gibi gözüküyor. Windows8 ve Android gibi rakiplerde yıllardır yer alan ekranı ikiye bölebilme özelliği “Splitview” ile birlikte iPad’e de gelmiş durumda. Tabi bu özellik için uygulamaların “splitview” uyumlu hale getirilmesi gerekiyor.
- Picture in Picture özelliği ile ise herhangi bir uygulamada birşeyler yaparken köşede video çalıştırılabiliyor.
- iOS 9 ile birlilkte iPad klavyesine kolay kopyala/yapıştır özellikleri eklenmiş durumda.
Düşük Güç (Low-Power)
- iOS 9’da yer alacak “Düşük Güç” modu herkesin en sevineceği olay olabilir. Gözümüzün önünde şarjın bitmesine ilaç olabilecek bu özellik ile şarj kullanımı 3 saate kadar artırılabiliyor.
CarPlay
- Apple’ın araç içi çözümü olan Car Play artık kablosuz çalışabilecek.
Boyut
- iOS8’de belkide en çok isyana yol açan konu işletim sisteminin boyutu idi. Özellikle 16 GB hafıza kapasiteli cihaz sahipleri büyük sıkıntılar yaşamıştı. iOS9 ile birlikte güzel haber geldi ve iOS9’un 1.3 GB kadar daha az yer kaplayacağı beliritildi.
Programlama Dili
- Apple’ın geçtiğimiz yıl tanıttığı SWIFT proglama dilinin 2.versiyonu “Açık Kaynak” kodlu olarak kullanıma sunuldu. Ve de en büyük alkışı aldı.
Apple Music
- Apple merakla beklenen Müzik servisini sonunda tanıttı. Spotify, Deezer gibi platformlara direkt rakip olan “Apple Music” aylık “10$/kişi başı” veya “15$/6 kişilik aile” ücretleriyle ay sonunda yayına giriyor. Uygulamanın içinde 7/24 canlı yayın yapacak “Beats1 Radyo” da bulunuyor.
watchOS 2 Yenilikleri
Her gün 119 yeni Apple Watch uygulamasının piyasaya çıktığı verisinden sonra Watch OS için ise yeni özellikler ve geliştiriciler için güzel haberler paylaşıldı.
- Saat şarj olurken yan koyulduğunda ekran oryantasyonu değişerek masa saati haline dönüşüyor. Ayrıca alarm saati özelliği de görecek.
- Yeni saat yüzleri ile fotoğraf albümleri ve Londra, Hong Kong gibi farklı şehirlerin görüntüleri saatin arka planına Time-Lapse olarak eklenebilecek.
- Uygulama geliştiriciler zelleştirilmiş saat arayüzlerine kendi uygulamalarından sağlanan verileri ekleyebilecekler.
- Time Travel özelliği ile Digital Crwon kullanılarak zamanda ileri kaydırma ve komplikasyonların güncellenmesini izlemek mümkün hale gelecek.
- Sesli FaceTime desteği ile saat üzerinden görüşme yapılabilecek.
- Saat üzerinden e-posta’lar yanıtlanabilecek ve fitness uygulamaları direkt olarak saat üzerinden çalıştırılabilecek.
- İstenirse hedef bir egzersiz girilebilecek (300 kalori yakılması gibi.) ve bu gerçekleşince Apple Watch kullanıcıyı uyaracak.
- Apple Watch için Haritalar daha kullanışlı olacak ve toplu taşıma desteği de sağlanmış olacak. Saat üzerinden Siri ile direkt olarak toplu taşıma yardımı alınabilecek.
SDK
- Yeni SDK ile birlikte geliştiricilere oldukça güzel imkanlar sağlanıyor.
- Mikrofon, hoparlör, ivmeölçer ve dijital crown gibi fiziksel birimlere erişim uygulama geliştiricilere açılıyor.
- Ayrıca kısa videolar da saatin ekranında oynatılabilmesini izin veriliyor ve bu bir Vine videosu ile demo şeklinde gösterildi bile J
- HomeKit ve HealthKit destekleri de gelecek. Fitness uygulamaları bundan böyle gerçek zamanlı kalp hızı ölçümlerini çekebilecek.
Pingback: Gökhan Eğri » Blog Archive » WWDC15 ile hayatımıza neler girdi: iOS9, watchOS2 ve tamamı